Najaarssymposium NVZ

Save the date!
17 september 2022, van 10:00-17:00 uur

Programma

10:00: Inloop, koffie/thee, ontmoeting

10:30: Opening door Ellen Pieterse (voorzitter)

10:35: Interactieve lezing The Kaleidoscope of Voice Methods

13:15: Lunch

14:00: Workshop ronde 1

15:00: Workshop ronde 2

16:00: Plenaire afsluiting

16::30: Einde symposium


Locatie

Kunstenhuis, locatie De Klinker, Markt 3 in Zeist


Aanmelding
Deelname aan het symposium is gratis voor NVZ-leden en conservatoriumstudenten. Niet-leden betalen €35. Koffie, thee en water is voor iedereen aanwezig. Lunch kan worden besteld á €5.

Aanmelden kan bij Hannelore Wagemakers via secretariaat@zangpedagogen.nl. Geef bij aanmelding aan welke twee van de drie workshops je graag bij wilt wonen. Laat ook even weten of je lunch bestelt.


Thema: Leerdimensies binnen de zanglespraktijk
Hoe leer je zangers in verschillende leeftijdsgroepen leren binnen je zanglespraktijk? In het ochtendprogramma verzorgt Barbara Hoos de Jokisch een interactieve lezing, genaamd The Kaleidoscope of Voice Methods. In de middag zijn er twee workshoprondes. Per ronde worden drie workshops gegeven die betrekking hebben op drie verschillende leeftijdsgroepen: basisschoolkinderen, adolescenten en senioren.

The Kaleidoscope of Voice Methods – Barbara Hoos de Jokisch
How do I actually teach? Which methodological elements have I become acquainted with in the course of my training, which do I apply myself, which have I consciously not adopted? How could I describe the methodological profile of my teaching?

Barbara will provide an interactive lecture with practical parts and gives us an opportunity to approach these questions – with the help of a versatile conceptual toolbox, suggestions for self-reflection and through collegial exchange.

 

WORKSHOPS

Zangles: maatwerk voor kinderen – Hannelore Wagemakers
Veel zangdocenten geven aan zangles te geven vanaf 12 jaar of ouder. Kun je formeel zangles geven aan kinderen die jonger zijn? Zeker, maar kinderen zijn geen minivolwassenen aan wie je dezelfde les geeft als aan een volwassene.

In deze workshop leer je hoe je een zangles aan kinderen inricht. Zo’n les zal veel meer elementen bevatten en een grote variatie aan activiteiten hebben. Daarnaast leer je hoe je ook op jonge leeftijd technische zangoefeningen met het kind kunt doen. Alles is toegespitst op de leerfase van het kind.

Lieverds en Lamzakken: adolescenten – Ellen Pieterse
In deze workshop wordt de tiener als uitgangspunt genomen. Letterlijk: Ellen zal met jullie werken alsof jullie adolescenten zijn. Ze neemt jullie meer naar een veilige leeromgeving en zal van daaruit praktische oefeningen en geschikt repertoire met jullie zingen en bewegen. Per oefening geeft ze een korte uitleg over de fysieke en mentale ontwikkelingsfase van de adolescent en waarom ze de oefening geeft en waarom die nut heeft. Ook de rol van de zangdocent licht ze hierin toe.

Senioren: help, mijn stem wil met pensioen! – Harrie Spronken
Zingen is zo’n wezenlijk onderdeel van ons leven geworden dat de echte liefhebber er nooit mee wil stoppen. Stemmen worden ouder, de slijtage slaat toe, maar de liefde voor het zingen blijft.

We weten allemaal dat ‘graag zingen’ als een virus werkt. Ook is gebleken dat mensen met een bepaald ziektebeeld als bijvoorbeeld Parkinson baat hebben bij het zingen. Hoe kunnen we nu op een verantwoorde manier blijven zingen zodat het plezier in het zingen geen gevaar loopt? In deze workshop zal ik de voors en tegens van dit gegeven belichten en proberen een aantal handreikingen aan te dragen.

 

INFORMATIE EN BIOGRAFIE

Informatie en biografie Barbara Hoos de Jokisch

Informatie en biografie Hannelore Wagemakers

Informatie en biografie Ellen Pieterse

Informatie en biografie Harrie Spronken

 

 

Datum

17 sep 2022
Verlopen!

Tijd

De hele dag
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.