Workshop ondernemen in de muziek: verdien ik wel genoeg?

De koepel Beroepsverenigingen Muziek (waar de NVZ partner van is) organiseert een workshop over ondernemen in de muziekpraktijk.
Door Ernst van Bemmelen van Gent
Datum: vrijdag 25 februari 2022
Tijd: 10:00-14:00 uur
Locatie: Studio Sophia Den Haag
Kosten: €5,- eigen lunch meenemen, koffie/thee aanwezig

Muziekdocenten werken in verschillende settings. De meeste zijn zzp’ers met een lespraktijk aan huis, maar er zijn ook docenten die (als werknemer) lesgeven in culturele centra, muziekscholen en conservatoria. Daarnaast zijn er veel gemengde praktijken: een deel in dienst bij een koor of orkest, als solist de boer op bij verschillende soorten werkgevers, en daarnaast de privélespraktijk. In al die verschillende situaties heb je een andere positie. Toch voelen de meeste zich ondernemer, of op z’n minst iemand die het zelf aan elkaar moet organiseren. Het grootste hangijzer is daarbij wel: verdien ik wel genoeg?

Muziekdocenten worden in hun werk geconfronteerd met een wirwar aan omstandigheden. Die variëren van de bezuinigingen in de culturele sector in het verleden, huidige debatten over corona-steun of tarieflijsten van beroepsverenigingen of vakbonden. En eisen van de Kamer van Koophandel, deadlines van de Belastingdienst en alle goede tips die je in de krant leest. Daarnaast maakt het uit of je als muziekdocent er alleen voor staat, of dat er hulp was of is in de vorm van onderwijs in ondernemerschap, handige partners of betaalde adviseurs. Het idee van de workshop is dat deze omstandigheden allemaal anders kunnen of moeten, maar dat voor een individuele muziekdocent in de dagelijkse praktijk toelichting over ondernemerschap mogelijk is, en hopelijk dat aspect van de professie iets leuker kan maken.

 In het eerste deel van deze workshop zal Ernst van Bemmelen van Gent (advocaat in de cultuursector, docent ondernemingsrecht Universiteit Utrecht, en bestuurder van culturele instellingen) ons meenemen langs de voetangels en klemmen van het ondernemerschap in de muziekpraktijk. Hij zal spreken over jaartaakbelasting, schijnzelfstandigheid en Fair Practice; wat verdienen andere professionals, en hoe verhoudt zich dat met het verdienmodel in de muzieksector?

In het tweede deel krijgen de deelnemers opdrachten om met hun eigen (jaar)cijfers en agenda’s (privacy-proof) aan de gang te gaan: hoeveel uren werk ik, wat krijg ik betaald, hoeveel gaat naar de fiscus? Welke beslissingen kan ik zelf nemen? Welke kosten zijn noodzakelijk? Hoe zit dat met arbeidsongeschiktheid en pensioenverzekering? En waar kan ik meer winst maken, in de zin van geld en werkgeluk? Welke vervolgcursussen zouden kunnen bijdragen aan een eventueel gewenste verandering?

Deze workshop is een pilot en nu beschikbaar voor 20 deelnemers.

Aanmelden per mail: info@beroepsverenigingenmuziek.nl

 

 

 

 

Datum

25 feb 2022
Verlopen!

Tijd

10:00 - 14:00
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.