Hannah Ybeles Smit


Even voorstellen:

Ik ben Hannah Ybeles Smit en heb me gemeld bij het bestuur van de NVZ als aspirant-bestuurslid. Ik ben 58 jaar, woon in Delft en werk als zangdocent aan Codarts, het Rotterdams Conservatorium aan de afdeling muziektheater. Daarnaast heb ik een privé-zanglespraktijk en dirigeer ik een aantal koren. ‘s-Zomers werk ik graag bij stichting Buitenkunst, waar ik operaweken geef. Ik heb jaren gewerkt als methodiekdocent aan de Schumann Akademie.

Ik ben als klassiek zangeres afgestudeerd. Daarnaast gaat mijn aandacht uit naar het werk van Musicians without Borders. Ons vak inzetten voor diegenen die in oorlogsgebieden hebben geleden. Samen muziek maken, wat verbindt, en je weer heel maakt, meer mens maakt. Ik ben master in Estill Voice Training System en heb me jaren bezig gehouden met de technische kant van het zingen. Fascinerend, alles wat je met het stemapparaat kan doen.

Sinds ik op Codarts werk is daar een fascinatie bij gekomen, voor hoe je je kan verbinden met dat wat je zingt, vanuit de muziek, en vanuit je personage. Daarnaast is een andere kant in me die meer holistisch wil kijken. Ik heb me zo’n 20 jaar verdiept in de methode Lichtenberg en ben in 2022 naar Duitsland gegaan om de Fortbildung te gaan volgen. Studeren aan de bron. Komende maand begin ik daar aan het vervolg, de Studiengang. De manier waarop je klank zich moeiteloos organiseert als je het proces sensorisch volgt en je instrument juist niet in de weg zit met motorische opdrachten is prachtig om mee te maken. Zingen vanuit die verwondering, en dat dan juist niet alle vecht/vluchtmechanismes aan gaan, maar de stem steeds rijker wordt. Heel mooi vind ik dat.

Naast zingen en lesgeven dans ik veel de Argentijnse tango en houd ik erg van lezen en van tuinieren. Ik heb 2 grote dochters waarvan 1 nog thuis woont en een kat. Ik heb me aangemeld voor het bestuur van onze vereniging om al mijn kennis en netwerk in te kunnen zetten in een groter verband. En een steentje bij te kunnen dragen aan onze mooie vereniging en daardoor aan zingend Nederland. Ik hoop een zinvolle bijdrage te kunnen leveren!