Koningin Máxima, op uitnodiging van de NVZ, op bezoek bij de Creatieve Coalitie

Koningin Máxima, op uitnodiging van de NVZ, op bezoek bij de Creatieve Coalitie

Woensdag 1 juli 2020 bracht Hare Majesteit Koningin Máxima, op uitnodiging van de NVZ, een werkbezoek aan de Creatieve Coalitie in theater ‘De Nieuwe Regentes’ in Den Haag. De Creatieve Coalitie is de overkoepelende belangenorganisatie voor makers en werkenden in de creatieve sector en bestaat uit 42 belangenorganisaties. Van acteurs, tot rondleiders, van technici tot jazzmuzikanten.

Tijdens een ronde door de verschillende ruimtes in het theater sprak de Koningin met vertegenwoordigers van enkelen van de beroepsverenigingen aangesloten bij de Creatieve Coalitie, waarbij de problemen en oplossingen van de makers en werkenden in de sector aan de orde kwamen. De leden van de Creatieve Coalitie vertelden de Koningin dat hun achterban kopje onder dreigt te gaan. Dit komt doordat (podium-)kunstenaars al jarenlang structureel onderbetaald worden en geen buffers hebben kunnen opbouwen om een tegenslag, als Covid-19, het hoofd te bieden.

Met dit bezoek heeft de creatieve en culturele sector aan de Koningin kunnen laten horen en zien hoe zij de huidige situatie met creativiteit en inspiratie, maar ook met grote zorg voor de toekomst, tegemoet treden.


Willemijn van Gent (NVZ): ‘We zijn heel blij dat de Koningin zich op deze manier wil laten informeren over de situatie onder de vele zzp’ers in de culturele en creatieve sector. Haar warme belangstelling is voor ons allen toch een steuntje in de rug in deze moeilijke tijden. Tijdens het gesprek kon ik gelukkig laten weten dat zingen nu officieel veilig is op gepaste afstand en dat alle zangers in Nederland daar enorm opgelucht over zijn.’

Koninklijkhuis