Eerlijke prijzen voor muzikant en docent

Eerlijke prijzen voor muzikant en docent

Franka Hummels bedacht in 2015 hashtag ’tegendebakker”. ’Wat zeg je wel tegen een ZZP’er en wat zou je nooit tegen de bakker zeggen?’ Er werd massaal gereageerd door ZZP’ers in ons land. Iedereen leek ervan doordrongen dat het zo niet verder kon. Helaas is sinds deze campagne niet veel veranderd in ZZP-land, zeker niet onder musici en muziekdocenten.

 

Platform Freelance Musici

Afgelopen week pakte dagblad Trouw deze kwestie op. Het zal velen van jullie niet ontgaan zijn: de zorgelijke financiële positie van freelance musici is dankzij een paar zeer actieve collega’s van het Platform voor Freelance Musici (PvFM) breed in het nieuws gekomen (dagblad Trouw, NOS nieuws en Journaal). Het PvFM stelt zich ten doel betere arbeidsvoorwaarden voor musici te bedingen, de onderlinge solidariteit tussen vakgenoten te bevorderen en meer draagvlak in de maatschappij voor muziek te creëren. Met deze drie pijlers hopen ze een kwalitatief hoogstaande professionele beroepspraktijk voor de toekomst te bewaren.

Wij ondersteunen dit streven als beroepsvereniging natuurlijk van harte. Het PvFM is vooral actief op hun Facebookpagina. Dus collega’s die daar actief zijn, worden van harte uitgenodigd hier hun ervaringen te delen. Niet op Facebook? het PvFM heeft ook een website en een nieuwsbrief. Zie: pvfm.nl

Kunstenbond

De Kunstenbond heeft onlangs de tarieven voor muzieklessen verhoogd naar €40,-. Het doel is uiteindelijk uit te komen op een richtlijn van €50,- per uur. De NVZ gaat in deze stijging mee en heeft de tarieven op de website aangepast. Iedere zangdocent kan zelf bepalen in hoeverre hij/zij die richtlijn wil toepassen, maar we hopen dat jullie bij deze gesteund voelen om de uurtarieven voor musici en docenten op den duur gelijk te trekken met die van andere ZZP’ers.

De Kunstenbond ziet de uitholling van de arbeidsvoorwaarden van kunstdocenten met lede ogen aan en probeert de weerbaarheid van de docenten te vergroten. Karin Boelhouwer, belangenbehartiger kunsteducatie, vindt dat zij geen genoegen moeten nemen met een uurloon onder de vijftig euro. “Als je rekening houdt met de kosten die je hebt, zoals een verzekering van je muziekinstrumenten, reiskosten, niet-declarabele uren, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen, huur van lesruimte, is dit een minimumbedrag. ’

Aanleiding van deze aandacht was een artikel van Sandre Kooke in Trouw 10 mei jl. over de slechte betaling van muzikanten musici zijn het zat om voor nop te spelen.

Direct daarop verscheen er ook een artikel over de muziekdocent:
eerlijke betaling van kunstleraar.

Kijk hier voor de reacties die #tegendebakker in 2015 teweegbracht:
tegendebakker op beeldkracht en
tegen de bakker op dutchcowboys.