Zangles in tijden van het coronavirus laatste update

Zangles in tijden van het coronavirus laatste update

Aan onze leden,
De overheid heeft drastische maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Scholen, musea, theaters en horeca zijn dicht en bijeenkomsten met meer dan 100 bezoekers zijn afgelast. Wat is nu wijsheid voor zangdocenten?

 

Lessen laten doorgaan

Voor het contact op kleine schaal zijn nog steeds de hieronder vermeldde richtlijnen van kracht. Naar aanleiding van de verscherpte maatregelen ter bestrijding van het coronavirus delen we hierbij de volgende aanwijzingen:

  • Ga enkel naar buiten als je geen tekenen van verkoudheid of koorts hebt, en het strikt noodzakelijk is. Ook de andere leden van je gezin, of huisgenoten, moeten gezond zijn.
  • Laat ook je leerlingen enkel reizen als het strikt noodzakelijk is.
  • Houdt alle vorige aanwijzingen van het RIVM over hygiëne in acht, zoals het afstand houden en het handen wassen.

Kortom: beperk fysiek lesgeven zoveel mogelijk en geef dus bij voorkeur online les.

Kijk voor de laatste mededelingen van de overheid naar deze link: rijksoverheid.  Dit is de enige betrouwbare bron met informatie. Pas op voor nepnieuws over het virus.

Het NVZ-bestuur heeft contact gehad met het RIVM. Dit gesprek leidde tot volgende conclusies:

Met inachtneming van de RIVM-richtlijnen kan er vooralsnog 1-op-1 lesgegeven blijven worden.
Het doen van bepaalde ademoefeningen [tʃ],  [tʒ], [k],… wordt door het RIVM niet strikt afgeraden, maar zou wel met een doekje voor de mond en neus, of uit de richting van een ander, gedaan moeten worden. Het NVZ-bestuur adviseert echter om dit soort oefeningen, en briesoefeningen, of andere oefeningen waarbij mogelijk kleine speekseldeeltjes door de lucht kunnen vliegen, niet meer te doen. Dit soort oefeningen komt dicht in de buurt van niezen.

Verder lijkt het ons nuttig even de aandacht te vestigen op de hygiëne in je leskamer. Reinig deurkrukken en lichtschakelaars minimaal 1 x per dag met een desinfecterend doekje. Vergeet ook niet andere oppervlaktes die regelmatig aangeraakt worden, zoals lessenaars, de piano, eventueel zang-tools zoals gewichtjes, polstrainers, …

Maak er een routine van om aan het begin en het einde van de les samen de handen te wassen. Leg papieren doekjes klaar om de handen te drogen. Gebruik dat doekje ook om de kraan te sluiten.

Online lesgeven

On-line lesgeven 
Er zijn verschillende manieren waarop je on-line kunt lesgeven. Zoom hadden we eerder al aanbevolen. Als het geluid van matige kwaliteit is, kan je je microfooninstellingen aanpassen.
Zie hier hoe je dat doet: online classes
Jim Daus van het Rama Vocal Centre heeft veel knowhow op het gebied van online lesgeven, vooral aan groepen (bijvoorbeeld koren). Kijk voor meer informatie op zijn facebookpagina of zijn youtubekanaal:
facebook/jimdaus  Jim Daus Youtube kanaal.
Ook leden van de NVZ hebben inmiddels tutorials gemaakt en on-line gezet, zoals Rein Kolpa: Zangprofs

We wensen jullie allemaal heel veel sterkte en wijsheid in deze moeilijke tijden!

Wat te doen als de maatregelen invloed hebben op je inkomen?

Voor diegenen bij wie door deze epidemie de inkomsten (bijna) droogvallen, kan de situatie erg vervelend worden. De kunstenbond heeft een online meldpunt voor zzp’ers geopend, waarbij je een indicatie van je misgelopen inkomsten kan geven. Deze (anonieme) informatie wordt gebruikt in gesprekken met de overheid. Lees er meer over en meldt ja aan via deze link: Kunstenbond

We wensen al onze collega’s veel sterkte en wijsheid in deze lastige tijden.

Zorg goed voor jezelf en voor de ander!

 

Vriendelijke groet,

Bestuur NVZ